Nieuwbouw met zonnepanelen en een thuisbatterij?

bouwbedrijf-bouwadvies-Nieuwbouw-met-zonnepanelen-en-een-thuisbatterij

Voorzie ik in mijn nieuwe woning een thuisbatterij om de stroom van mijn zonnepanelen op te slaan?

Bij nieuwbouwers is er een groeiende interesse in thuisbatterijen omdat ze dan meer van hun eigen stroom van hun zonnepanelen kunnen opslaan. De stijgende energieprijzen en de btw-verlaging naar 6% versterken die aandacht.

Het Grondwettelijk Hof heeft in Vlaanderen een einde gemaakt aan de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen én een digitale meter heeft. Als je stroom van je zonnepanelen levert aan het net, krijg je nog een geringe terugleververgoeding van je energieleverancier.

Nu het voordeel van de terugdraaiende teller vermindert of verdwijnt, wint de thuisbatterij aan interesse.

Ook de hoge energieprijzen doen velen uitkijken naar de investering in een thuisbatterij. Een thuisbatterij en de installatie ervan is vrij kostelijk, zeker als je rekening houdt met de elektriciteit die je af en toe toch van het net afneemt. Tussen 4.000 en 10.000 euro moet je wel rekenen. Een batterij gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. De opslagcapaciteit neemt een beetje af naarmate ze ouder wordt.

Tevens heb je een omvormer nodig die zo’n 2.000 euro kost. Installatie van de installatie kost 500 tot 1.000 euro. De terugverdientijd is langer dan de levensduur van de batterij, wat de aankoop ervan dus niet rendabel maakt.

Hoe groter de thuisbatterij, des te meer je van je eigen opgewekte elektriciteit kan gebruiken. Je kan gedurende de dag elektriciteit opslaan en die ’s avonds en ’s nachts gebruiken. Seizoensopslag is nog niet mogelijk. Dus het teveel aan stroom opgewekt in de zomer kan je nog niet in de winter gebruiken.

Investeren in een thuisbatterij is vandaag nog relatief duur en niet voor elke situatie interessant. De terugverdientijd varieert in de meeste gevallen en is afhankelijk van de situatie tussen de 10 à 14 jaar.

Als gebruiker van een thuisbatterij ben je wel een pionier die voluit kiest voor groene energie. En je bent zeker van elektriciteit tijdens een stroomtekort of -storing.

Wie in Vlaanderen investeert in een thuisbatterij komt in aanmerking voor een premie.

Voor alle informatie over zonnepanelen en thuisbatterijen:
https://bouwbedrijf-bouwadvies.be/contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *