Warmtepomp: btw verlaging naar 6% + verdubbeling van premie

bouwbedrijf-bouwadvies-prijs-tarieven-nieuwbouw-sleutel-op-de-deur-woning-hoeve-huis-bouwen-kost-foto

Welke premies voor een warmtepomp?

Er zijn verschillende warmtepomp-systemen, elk met hun specifieke toepassing, kostprijs en premie. Voor warmtepompen geldt een btw-verlaging naar 6%, alsook voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Wat is een geothermische warmtepomp?

Geothermische warmtepompen gebruiken de bodem of het grondwater als warmtebron. Via een horizontaal buizennet of een vertikale putboring zijn geothermische warmtepompen geschikt voor passieve koeling in de zomer. De koelte van de bodem wordt via koelvloeistof overgedragen naar de woning zonder dat de compressor van de warmtepomp hoeft te werken. Een energetisch voordeel met het hoogste rendement, maar ook het duurst. Een buizennet heeft een flinke oppervlakte nodig. En voor een verticale boring moet het terrein geschikt zijn voor een zwaar voertuig.

Kostprijs: tussen 12.500 à 22.000 euro excl. btw (incl. plaatsing en boringen; exclusief warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)

Premie: maximaal 4.000 euro en 40% van het factuurbedrag

Wat is een aerothermische warmtepomp?

Deze gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Er zijn lucht-lucht en lucht-water warmtepompen die beide warmte aan de omgevingslucht onttrekken en ze in de woning verspreidt. Ze genereren een lager rendement omdat de temperatuur van de bodem relatief constant blijft gedurende het hele jaar (ca. 12 °C). De temperatuur van de buitenlucht varieert meer. Aerothermische warmtepompen bestaan uit een buiten- en een binnenunit. Voor een lucht-lucht warmtepomp heb je geen warmteafgiftesysteem (vloerverwarming, radiatoren) nodig. ‘s Zomers kan de werking omgeschakeld worden naar airco (nadelige impact op de EPB-berekening). Het systeem is makkelijk en relatief goedkoop te plaatsen, interessant voor renovaties.

Kostprijs: 6.000 à 10.000 euro excl. btw voor een multi-splitsysteem met één buitenunit en vier binnenunits (incl. installatie).

Premie: maximaal 300 euro en 40% van het factuurbedrag.

Lucht-water warmtepomp

Het koelmiddel geeft warmte af aan het verwarmingswater van de woning. Met buitenunit.

Kostprijs: 8.000 à 14.000 euro excl. btw (incl. installatie; excl. warmteafgiftesysteem, bv. vloerverwarming)

Premie: maximaal 3.000 euro en 40% van het factuurbedrag.

Wat is een hybride systeem?

Het is een combinatie van een gascondensatieketel met een lucht-water warmtepomp. Als de omstandigheden gunstig zijn, haal je warmte uit de omgevingslucht. Op koude dagen, als het rendement van de warmtepomp te laag is, schakelt het systeem over op aardgas.

Kostprijs: 10.050 euro excl. btw (incl. installatie, exclusief afgiftesysteem)

Premie: maximaal 2.000 euro en 40% van het factuurbedrag.

 

Voor meer informatie over warmtepompen:
https://bouwbedrijf-bouwadvies.be/contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *